Açık Dergi'de Radyo Tiyatrosu: İran'dan Sesler

-
Aa
+
a
a
a

İran’dan Sesler (Iranian Voices), dillerini ve yaşamlarını bilmediğimiz sekiz İranlı yaşantının sesi. Daha doğrusu sesin yayılması içinmetinde zaptedilmiş hali, sekiz (radyo) tiyatro(su) oyunu.

 

İran’dan Sesler her şeyden evvel, İran’dan bir sesleniş, bir çağrı olması hasebiyle ve burada bir yankı bulması istemiyle, Açık Radyo’nun, Açık Dergi programının yayın akışına dahil edildi. Söz konusu olan sekiz metnin yazarları “anonim”, biliyoruz ama bilemeyiz. Anlatılan ise “sekiz gerçek yaşam öyküsü”. Her bir metnin içerdiği şiddet ögesinin ve de vurgusunun onu kurgu ile gerçek arasında sıkıştırdığını söylemeliyiz; şiddetin ortak bir kurgudan, fanteziden nüvelendiği ve gerçeği tam orta yerinden çatlattığı, kanattığı, kimi zaman da tanınmaz hale getirdiğini hatırlatalım. Dolayısıyla sizlere ulaşacak olan da bu şiddetten geriye kalandır.

 

İsveç’teki “Riksteatern” tarafından başlatılıp yürütülen ve Fransa, Almanya ve İsveç’teki çeşitli radyo ve tiyatro kumpanyalarıyla eşzamanlı olarak Türkiye’de 25 Ekim itibariyle başilayacak olan bu hikayeler, Altıdan Sonra Tiyatro ekibi tarafından Kumbaracı 50’de sahneden aktarılırken, radyodan da şehre yayılacak. Açık Radyo yayın akışı programını aşağıda bulabilirsiniz.

 

En nihayetinde, bir-iki ay sürecek olan bu özel program, hayatlarımızda, hayatlarınıza bir “fragmandan” öteye geçmeyebilir, ama iletişime geçebilmeye dair yeni bir simgesel ya da imgesel kırıntı olacaktır diye umduk; radyo olarak vesile olmaktan mutluyuz.

 

Bizleri düşünmüş olanlara ve proje yürütücülerine teşekkürlerimizle.

 

İran’dan Sesler, 25 Ekim itibariyle her Salı, saat 18:30’da aşağıdaki sırayla Açık Radyo’da olacak. *

 

 

1 - Tanık, Bir Kadın  

 

2 - Seni Seviyorum, Hoşçakal 

 

3- Reza'nın Hikâyesi 

 

4- Oyuncu  

 

5- Sokakta Bir Kahraman 

 

6- Vatana İhanet  

 

7- Gözaltı 

 

8- Aşk Çocuğu 

 

*

Yönetmenler: Yiğit Sertdemir, Gülhan Kadim (Vatan’a İhanet)

 

Kayıt: Eli Haligua

 

Efekt ve Montaj: Deniz Koloğlu, Eli Haligua, Gözde Kazaz, Gürkan Vayıs